Biden předkládá Evropě strategii, která by pomohla čelit čínskému modelu kapitalismu podporovaného státem, píše The Guardian

14. červen 2021

Lídři skupiny G7 hledají rovnováhu v postoji vůči Číně, píše britský The Guardian v souvislosti s víkendovým summitem sedmičky ekonomicky silných států. Klade si otázku, jestli Západ může konfrontovat Peking kvůli porušování lidských práv a obchodním pravidlům a přitom s ním spolupracovat v klimatických otázkách.

Politika amerického prezidenta Joea Bidena se liší od přístupu jeho předchůdce, shodují se analytici. Šéf Bílého domu nevidí cestu jen ve stupňování obchodní války a uvalování protičínských sankcí.

Chce kromě toho spolupracovat s Evropou, aby společně se Spojenými státy vytvořili celek, který dokáže Číně konkurovat. Biden Evropě předkládá strategii, která by pomohla čelit čínskému modelu kapitalismu podporovaného státem, píše list.

Má G7 ještě význam?

Dubajský list Gulf News má za to, že skupina G7 už svůj význam ztratila. G7 založená začátkem 70. let měla bojovat proti socialismu a šířit ve světě hodnoty volného trhu.

Čtěte také

Ale rozvíjející se země jako Čína, Jižní Korea, Indie nebo Jihoafrická republika dnes podle deníku soupeří s G7 ekonomicky i politicky. Jako příklad uvádí, že Jihoafrická republika byla během pandemie covidu schopná pomoct rozvojovým zemím výrazně víc než některé státy skupiny G7.

Gulf News připomíná, že na posledních dvou summitech G7 Donald Trump ani nepodepsal společné komuniké. Biden se snaží renomé skupiny obnovit, podle deníku na to jeho administrativa jde přes hledání společného nepřítele, kterým se stala Čína.

Jenže zatímco Peking může být darebákem pro země G7, zbytek světa to dost možná vnímá jinak – zejména proto, že v pandemii pomáhala rozvojovým zemím finančně i darováním vakcín. Víc než skupina G7.

V Rusku opět roste počet nakažených

Moskevský starosta Sergej Sobjanin ohlásil vytvoření loterijní hry, která má nalákat zatím zdrženlivé lidi k očkování. Podle deníku Moscow Times je hlavní výhrou automobil. Každý týden se bude losovat jeden nově očkovaný výherce, který má získat vůz v hodnotě zhruba 300 tisíc korunu.

Čtěte také

Ruská metropole čelí rostoucímu počtu nově nakažených. Až do soboty proto lidé pokud možno nemají chodit do zaměstnání a mají zůstávat doma. Omezená bude také otevírací doba barů a restaurací, zavřená zůstanou dětská hřiště u obchodních center.

Moskva je momentálně největším ohniskem koronavirové nákazy v Rusku, píší Moscow Times. Očkovací kampaň jde ale pomalu kvůli nedůvěře obyvatel ve vakcínu. První dávku zatím v Rusku dostalo 18 milionů lidí, což je zhruba 12 procent populace.

Celý přehle zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související