Bela Schenková: Pohádky z lesa

13. říjen 2019

V lese, který je na první pohled celkem obyčejný, žijí zvířata, která se spolu přátelí, ale občas si dělají i naschvály. Pomáhají si navzájem, ale někdy i trucují.

Zajímají se o to, jak se mají lidé a jestli jim něco nechybí, učí se francouzsky, mají svůj vlastní orchestr, soutěží v různých sportovních disciplínách a dokonce slaví Vánoce. Rozhodně při tom nezapomínají na své blízké, kteří jsou už třeba nemocní a nemohou se jen tak přidat ke slavnostní hostině.

Čte: Marika Procházková
Napsala: Bela Schenková
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno v roce 2014.

Lesní jahody

Zuzanka chodila každý den do lesa na ty nejchutnější jahody na světě. Nosila je své nemocné mamince. Jednoho dne ale jahody někdo otrhal. Kdo způsobil, že Zuzanka byla ještě smutnější než dříve a jestli svou chybu napravil, to se dozvíte od Hajaji.

Zloděj

Včely a medvědi se spolu příliš nekamarádí, ale v pohádkovém lese je tomu naopak. Když medvěd včely slušně poprosí, dostane od nich med. Jestli se podaří získat sladkou dobrotu i tlusté kuně, o tom bude vyprávět Hajaja.

Hodina francouzštiny

Být krasavec a umět cizí řeči, to ještě není důvod být namyšlený. Jestli si svou chybu uvědomí i jelen, který do pohádkového lesa přišel z výletu do Francie, o tom uslyšíte od Hajaji.

Orchestr

Můžou zvířata hrát na hudební nástroje? Proč ne! Kdo jim je vyrobí a jestli dokáží sladit svůj roztodivný orchestr, to se dozvíte od Hajaji.

Jak hamižná liška k rozumu přišla

Liška dostala nápad, jak by mohla zbohatnout - otevře si lesní salón. Jaké služby v něm bude zvířatům nabízet a jestli bude spokojená se svým výdělkem, otom bude vyprávět Hajaja.

Velký závod

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se - to je věta, kterou slyšel ve škole snad každý z nás. Koho při zvířecím sportovním klání dokáže uklidnit v pohádkovém lese, to vám poví Hajaja.

Vánoce

I zvířata se v pohádce těší na dárky a na Vánoce. A to dokonce i ta, která normálně v zimě spí. Jaká bude lesní oslava a jestli na ni přijdou všichni, to vám poví Hajaja.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio