BBC: Předseda Evropské rady Michel oznámil, že zadržení běloruského novináře bude mít následky

24. květen 2021

Běloruského novináře a opozičního aktivistu Ramana Prateseviče v neděli zadržely úřady na minském letišti, napsal kanál Nexta. Pratesević seděl na palubě letounu, který směřoval z Atén do Vilniusu. Letadlo společnosti Ryanair ale úřady přinutily přistát v Minsku za doprovodu armádního stroje. To vše proto, aby mohly novináře a kritika vlády prezidenta Alexandra Lukašenka zatknout. 

Deník Moscow Times doplňuje, že Nexta je opoziční stanice, která pomáhala mobilizovat protestující po prezidentských volbách.

Pratesevičovo letadlo bylo podle deníku Moscow Times odkloněno z původní trasy kvůli podezření, že se na jeho palubě nachází bomba. Tak to uvedla agentura TASS.

Zadrženého novináře úřady před časem zařadily na seznam lidí zapojených do teroristických aktivit kvůli účasti na podněcování masových protestů. Hrozí mu až 15 let vězení.

Čtěte také

Litevský prezident Gitanas Nauseda na Twitteru označil způsob Pratesevičova zadržení za bezprecedentní.

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská, která je momentálně v litevském exilu, zase napsala, že vynucené přistání letadla v Minsku a zadržení novináře bylo evidentně dílem běloruských tajných služeb. Politici napříč Evropou vyzvali Evropskou unii a NATO, aby zasáhli, doplňuje BBC.

Předseda Evropské rady Charles Michel už oznámil, že se věc bude řešit na dnešním summitu a že incident bude mít následky. Běloruské úřady vyzval, aby zadrženého Prateseviče okamžitě propustily a zaručily se za jeho práva.

Litva vyzvala unijní státy, aby společně doporučily leteckým společnostem vyhýbat se vzdušnému prostoru Běloruska, aby si jednotlivé vlády předvolaly běloruské velvyslance a protestovaly proti angažmá vojenských letounů k přesměrování komerčního letadla.

Výbuch sopky ve městě Goma

Tisíce obyvatel konžského města Goma v noci na neděli muselo opustit své domovy kvůli výbuchu sopky Nyiragongo, píše server Al Džazíra. Noční obloha při erupci vulkánu zčervenala a tekoucí láva ze svahů vyvolala mezi lidmi paniku.

Čtěte také

Úřady v asi dvoumilionové Gomě okamžitě spustily evakuační plán. Naposledy Nyiragongo vybuchla v roce 2002. O život tehdy přišlo 250 lidí a 120 tisíc obyvatel ztratilo střechu nad hlavou, když město zasáhl proud lávy.

Část lidí prchajících z Gomy zamířila k nedaleké hranici s Rwandou. Podle tamních úřadů, které Al Džazíra cituje, je překročilo přes 5 tisíc lidí, kteří budou dočasně ubytovaní ve školách a modlitebnách. Sopka Nyiragongo je jednou z nejaktivnějších sopek na světě. Existovaly ale obavy, že její činnost nebyla dostatečně sledována. Světová banka totiž před časem snížila financování tamní observatoře kvůli obviněním z korupce.

Co bude s bitcoinem?

Cena bitcoinu dál padá, píše server CNN. Šéf společnosti Tesla Elon Musk, jehož tweety pravidelně ovlivňují trh s kryptoměnami, o víkendu zdůraznil, že digitální měny podporuje.

Čtěte také

Po těžkém týdnu díky tomu bitcoin mírně posílil, ale neuplynulo ani 24 hodin a začal znovu oslabovat. Podobně jsou na tom i další kryptoměny. Jejich výprodej minulý týden zavinilo oznámení Číny, že v zemi rozšíří restrikce týkající se obchodování s digitální měnou.

Regulovat chtějí i americké úřady. Ty oznámily, že každá transakce s kryptoměnouv hodnotě vyšší než 10 tisíc dolarů se musí nahlásit. Nestálost kryptoměnového trhu není ničím novým, píše CNN, ale s tím, jak se tento druh obchodování stává běžnějším, výkyvy vyvolávají větší kontrolu investorů a korporátní Ameriky.

Celý přehled tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související