BáSnění Jiřího Adámka

8. duben 2024

Jeho hra před několika lety zvítězila na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Jaké poetické texty rád poslouchá divadelní režisér Jiří Adámek?

Připravila: Marina Feltlová
Natočeno: 2019

Jiří Adámek (1977) vystudoval režii na pražské DAMU, kde nyní působí jako pedagog. Vyvinul originální typ hudebního či sonického divadla, ve kterém mísí hudebně komponovanou strukturu, stylizované herectví a zvláštní přístup k jazyku (fragmentarizaci či rytmizaci slov, hru s poloabstraktními shluky slabik a hlásek). Svůj specifický přístup k divadlu rozvíjí s divadelní skupinou Boca loca LAB, kterou založil v roce 2007.

U svých hudebně-divadelních projektů působí Adámek nejen jako režisér, ale i autor libreta popřípadě hudby. Za inscenaci Tiká tiká politika (2006) získal ocenění Music Theatre Now! v Německu a Cenu za originální divadelní tvar na festivalu Kontakt v Toruni. Projekt Evropané (2008) získal cenu pro nejlepšího mladého režiséra na festivalu MESS Sarajevo. Spolu se skladatelem Martinem Smolkou získal Cenu Divadelních novin za operu Sezname, otevři se! (2014), na níž se podílel jako libretista a režisér.

V roce 2014 Národní divadlo uvedlo jeho hru Po sametu, založenou na sloupcích novináře Ivana Lampera. V divadle Minor inscenoval řadu představení pro děti, často na hranici hudebně-divadelních, voicebandových a loutkových postupů. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem (Tiká tiká politika, Klikněte na video, Hra na uši aj.).

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Josef Hiršal: Nesémantický text abstraktní (ze sbírky Vrh kostek, Torst, 1993)
  • Tommaso Filippo Marinetti: Dopis „passéistického“ pána mladé krasavici, Dopis mladé krasavice „passéistickému“ pánovi (ze sbírky Osvobozená slova, nakl. Petr a Tvrdý, Praha, 1922)
  • Ladislav Novák: Integrace, Místopis 1 (ze sbírky Pocta Jacksonu Pollockovi, Mladá Fronta, 1966)
  • Zdeněk Barborka: Fuga (ze sbírky Vrh kostek, Torst, 1993)
  • Bedřich Bridel: báseň z knihy Život svatého Ivana (Benediktinské opatství, 1936)
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.