Barokní lékárna je chloubou opraveného Hospitalu Kuks ve Východních Čechách

6. srpen 2018
Česko – země neznámá

Barokní areál v Kuksu na Královéhradecku nabízí návštěvníkům, vedle známého souboru soch Ctností a Neřestí Matyáše Bernarda Brauna, i pohled do barokní lékárny z poloviny 18. století.

Zakladatel Kuksu hrabě František Antonín Špork zdědil pozemek na konci 17. století a poté, co si od odborníků nechal potvrdit léčivé účinky zdejších pramenů, rozhodl se založit lázeňské a společenské středisko spřátelené šlechty.

Jeho sláva však trvala sotva 40 let, lázně postupně upadaly a smrtelnou ránu jim zasadila povodeň na Labi v roce 1740, po níž mnoho staveb zaniklo nebo změnilo svůj účel.

Od počátku 20. století stával v Kuksu už jen Hospital s velkým barokním kostelem na pravém břehu Labe. Ze Šporkova zámku a lázní zbylo jen schodiště, které bývá v obležení při obnovených slavnostech vinobraní.

Barokní lékárna

Kůstka ze srdce jelena i prášek z lebky oběšence

Hospital kdysi sloužil jako ústav pro vysloužilé veterány z okolí. Nahlíženo dnešními poměry, šlo vlastně o jakýsi domov důchodců. Hospital vedl Řád milosrdných bratří, kteří využívali přilehlou zahradu k pěstování bylin a léčivých rostlin a zřídili zde také lékárnu.

Chovanci hospitalu měli léky zdarma, do lékárny mohla přicházet ale i veřejnost. Místní lidé tam chodili se svými bylinkami a lékárníci jim z nich připravili léky. Barokní lékárna má i dnes podobu, v jaké zde v polovině 18. století byla založena.

Hospital Kuks

Regály oficíny vyplňují desítky původních dřevěných či porcelánových nádob, tzv. stojatek. A najdete tu lecjaké „léčivo“. Tak například nádobu s nápisem „kůstka ze srdce jelena“ anebo „prášek z lebky oběšence“. Léčivé účinky těchto přípravků ale prokázány nikdy nebyly.

Rozsáhlá oprava barokního areálu v Kuksu dovolila obnovit i bylinnou zahradu, a tak se dnes návštěvníci mohou pokochat i pohledem na původní bylinkové záhony. Barokní lékárna je právem největší chloubou Hospitalu Kuks, zejména zrestaurované fresky Tance smrti a obnovená stropní malba.

Více na http://www.hospital-kuks.cz.

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři