B-Side Band boduje s novým albem

6. listopad 2014

Dosud byli známi především jako doprovodný bigband zpěváka Vojtěcha Dyka. Nyní brněnský B-Side Band vydal ryze instrumentální album s původními kompozicemi šitými na míru. Album Meeting Point vychází na CD a v limitované edici též na LP.

Celkem 9 moderních jazzových kompozic a aranží z dílen autorů Jiří Levíček, Jakub Červenka a dalších představují B-Side Band v novém světle. Název titulní skladby Meeting point přesně vystihuje celou desku – místo setkávání, důležitých momentů a očekávání. Místo, které pulzuje a má atmosféru.

Mnozí znají tuto brněnskou skupinu instrumentalistů především jako big band vystupující s předním českým zpěvákem, hercem a performerem Vojtěchem Dykem. Jejich studiová prvotina se však výrazně liší a to zejména technickou náročností skladeb, celkovým zvukem a stylem, který je více jazzový, avšak zároveň moderní.

Vedle prvotřídních autorů na desce spolupracoval tým mezinárodně žádaných zvukových designérů a režisérů. O finální zvuk celé desky se postaral Phil Bulla z Platinium productions v New Yorku (USA), který má na svém kontě celkem pět nominací na Grammy za zvuk a spolupracoval na nahrávkách s takovými velikány, jako například Whitney Houston, Billy Joel, Christine Aguilera nebo proslulá skupina Chicago.

„Meeting point nás posunul o obrovský krok dopředu. Kapela na ní dozrála a přiblížila se úspěšným zahraničním jazzovým ansámblům, které jsme doposud s velkým obdivem poslouchali,“ říká leader tělesa Josef Buchta. „Jsem šťastný, že se s albem Meeting point kapela více vyprofilovala a našla originální sound, který se zcela vymyká všem současným českým big bandům.“

03244664.jpeg

Začátky profesionálního brněnského big bandu se datují rokem 2006. Osmnácti hráčům se podařil překvapivý, až téměř převratný vpád na českou hudební scénu. Jejich úspěchy provází mnoho premiér od znovuobnovení Jazzové mše a světové premiéry Brněnské suity legendárního „bromovce“ Jaromíra Hniličky přes fenomenální spojení s vyhledávaným českým zpěvákem Vojtěchem Dykem až po unikátní projekty s držiteli Grammy, americkým zpěvákem Kurtem Ellingem v prosinci 2013 a vokálním kvartetem New York Voices v listopadu 2014.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio