Armin Laschet povede německou vládní unii CDU/CSU do parlamentních voleb, píše Deutsche Welle

21. duben 2021

Šéf CDU Armin Laschet poděkoval svému konkurentovi na post volebního lídra Markusu Söderovi, který uznal jeho nominaci a přenechal mu tak kandidaturu na budoucího kancléře. Jak píše Deutsche Welle, celostátní vedení CDU se jasně vyslovilo právě pro Lascheta přesto, že by Söder podle průzkumů veřejného mínění získal víc hlasů.

Do voleb zbývá jen šest měsíců, a tak Laschet musí každý den využít, aby ukázal kontinuitu s politikou odcházející kancléřky Angely Merkelové. Měl by mít ale i vlastní cestu, myslí si Deutsche Welle.

Čtěte také

Když získal křeslo předsedy CDU, mnozí to považovali za garanci pokračování politiky Merkelové. Laschet byl konec konců spolehlivým partnerem někdejší stranické šéfky – třeba v době migrační krize. Odklánět se od ní začal koncem března během koronavirové pandemie.

Je to odraz současné poměrně dramatické situace v řadách německých křesťanských demokratů, kterou zavinily potíže při zvládání pandemie.

Pak ale i nejrůznější korupční aféry stranických poslanců v Bundestagu i fakt, že vliv kancléřky znatelně slábne s tím, jak se blíží konec jejího mandátu. Deutsche Welle upozorňuje na předvolební průzkumy, které ukazují, že cesta ke zvolení Lascheta kancléřem nebude vůbec snadná.

Biden doufá v odsouzení

„Modlím se za správný rozsudek v procesu s Derekem Chauvinem,“ řekl americký prezident Joe Biden. Bývalý policista čelí obvinění ze zabití a vraždy černocha George Floyda a porota teď rozhoduje o verdiktu.

Čtěte také

Podle serveru Politico Biden vlastně zaobaleně řekl, že doufá v Chauvinovo odsouzení. Bílý dům se sice později snažil prezidentovy výroky bagatelizovat a zjemnit, i tak ale šlo o zatím nejvýraznější komentář z úst šéfa Oválné pracovny týkající se zmíněné kauzy.

Biden poznamenal, že s vyjádřením záměrně počkal, až bude porota odstřižená od médií a nebude smět komunikovat s veřejností. Potvrdil také, že mluvil s rodinou George Floyda. Prezident v minulosti opakovaně odsoudil jeho smrt, k samotnému procesu se ale zatím nevyjadřoval, dodává Politico.

Vykořisťování umělců streamovacími službami?

Streamování zabíjí britskou hudbu, varují známí umělci ze Spojeného království včetně Sira Paula McCartneyho, kapely Coldplay a dokonce i Monthy Python.

Čtěte také

Jak píše deník The Times, víc než 150 textařů a hudebníků vyzvalo premiéra Borise Johnsona, aby zastavil vykořisťování muzikantů streamovacími službami. Říkají, že, když si někdo pustí jejich píseň touto cestou, dostávají za to zlomek amerického centu. Tato praxe prý silně poškodí novou generaci umělců.

Streamovací služby rychle nahrazují rozhlas, který byl donedávna hlavním prostředkem šíření hudby, píše se v dopise adresovaném britskému premiérovi. Legislativa ale nedrží krok s technologiemi, takže umělci nepožívají stejnou ochranu.

Zákon o autorských právech z roku 1988 prý potřebuje jen malou úpravu, ale musí být modernizován, aby hudební průmysl mohl znovu vzkvétat. Miliardy dolarů putují zahraničním společnostem, zatímco se umělci dostávají do finančních potíží, řekli autoři dopisu deníku The Times.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Šárka Fenyková a Jan Bumba, najdete v audiozáznamu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související