Andrea Sedláčková vydává novou knihu. „Hlavní hrdinka se mi podobá,“ přiznává

15. říjen 2021

Je režisérkou, scenáristkou, herečkou a nově také držitelkou francouzského Řádu umění a literatury. „Jsem ráda, že si mě Francie tak váží,“ ujistila v Blízkých setkáních. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Na druhou stranu je to jako se všemi poctami. Dáte si je na nějakou poličku,“ krčí rameny. Cenu dostala za propagaci francouzské kultury ve světě a souvisí s ní i její kniha Moje pařížská revoluce.

Dalším titulem, který teď vychází je Téměř nesmrtelná láska. „Je to několikapatrová kniha. Prvním tématem je láska dvou lidí, druhým je to, že hlavní hrdinka píše scénář k filmu o Milanu Kunderovi a třetí fakt, že žije jako já v Paříži. Takže jsem z ní udělala někoho, kdo se mi podobá,“ popisuje.

Andrea Sedláčková před několika lety skutečně připravovala dokument o Kunderovi, ale pak se rozhodla přetavit scénář do knihy. „Psala jsem dvě knihy paralelně a pak jsem zjistila, že se mi do sebe vzájemně vkrádají a že bude zajímavější, když je propojím,“ odtajňuje proces psaní.

Co v knize s ní vůbec nesouvisí? Jaký je její pařížský život? Kde se cítí víc doma? Proč se kdysi rozhodla emigrovat?

 

 

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.