Americký Kongres očekává zprávu vojáků o fenoménu UFO. Větší odhalení ale nepřijdou, píše Foreign Policy

12. červen 2021

Americké tajné služby nemají důkaz o tom, že by záběry vojenských pilotů z minulých let zachycovaly mimozemské stroje. Možnost, že mohlo jít o mimozemské technologie, ale nevyloučily. Tak nedávno deník New York Times shrnul některé závěry z očekávané zprávy, která se má dostat do Kongresu koncem června. Historička vědy na Pensylvánské univerzitě Kate Dorschová teď v článku pro magazín Foreign Policy rozebírá, jak se vlastně zrodil fenomén všeobecně známý jako UFO.

Na někoho mohly letošní novinové titulky působit jako velké odhalení. Jenže jak Dorschová připomíná, americká armáda vyšetřuje zprávy o zvláštních létajících úkazech už skoro 75 let.

Čtěte také

Snaha pochopit neidentifikované létající objekty má původ v obavách o zajištění národní bezpečnosti a obrany vzdušného prostoru. Vysvětluje to, proč se takovými úkazy vláda a potažmo armáda zabývala a dál zabývá. Počátek zapojení vojáků do těchto otázek se dá podle historičky vysledovat do roku 1947. Právě toho léta se totiž moderní fenomén UFO zrodil.

Pozorování Kennetha Arnolda

Kmotrem fenoménu mu stal pilot Kenneth Arnold. Když se účastnil pátrání po ztraceném armádním letounu v Kaskádovém pohoří na západě Spojených států, uviděl prý devět letících objektů. Popsal je jako stříbřité nebo kovové, rychlé a kontrolovaně letící. Zaznamenal si údaje o počasí, čase pozorování a s pomocí přístrojů v kokpitu se pokusil odhadnout rychlost a velikost záhadných letounů. Když přistál, svěřil se kolegům i médiím. 

Čtěte také

Krátce poté, co se zprávy o Arnoldově pozorování rozšířily, objevilo se i několik dalších o prakticky identických úkazech – nejdřív nad územím Spojených států, později i jinde. Americké letectvo se o zprávy vážně zajímalo právě kvůli popisům, které poskytovali svědci.

Podle historičky nebyla náhoda, že Arnoldovo pozorování vyvolalo pozornost. Za důležitou okolnost označuje dobový kontext. Údajné létající talíře v roce 1947 budily obavy z toho, že jde o výdobytek druhé světové války. Během té totiž došlo k technologickému pokroku, který neměl obdoby. Mnozí věřili, že v případě UFO jde o další krok ve vývoji bombardérů.

Vyzyvatel z vesmírnu

Historička Dorschová na stránkách magazínu Foreign Policy připomíná i to, že v roce 1947 skončily vřelé vztahy mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Trumanova doktrína prezentovala komunismus coby hrozbu pro americký způsob života a Američané považovali za nutné omezit jeho šíření. Právě v té době se objevil další možný vyzyvatel, tentokrát snad dokonce z vesmíru.

A konečně, v létě 1947 se letectvo vyčlenilo jako samostatná složka amerických ozbrojených sil. Letci těžili z faktu, že Spojenci ve druhé světové válce zvítězili z velké části díky americké vojenské podpoře a právě zejména vzdušným silám. Vojenské letectvo využilo své úspěchy k tomu, aby lobbovalo za svou samostatnost.

UFO jako výtvor Sovětského svazu?

Lidé pozorovali neobvyklé úkazy na obloze od nepaměti. Jenže válečný a poválečný technický pokrok udělal z UFO hrozbu pro národní bezpečnost. Nejdříve se mělo za to, že jde o lidský výtvor, nejspíš sovětský. Letecké velitelství bylo zdeptané myšlenkou, že by Sověti mohli mít o tolik pokročilejší technologie než Američané.

V příštích dvaceti letech proto americké letectvo vyvinulo snahu fenomén vyšetřit a tím identifikovat možné nebezpečí. Patří sem hlavně takzvaný Projekt Modrá kniha (Project Blue Book), který trval až do roku 1969. Ani poté ale letectvo nepřestalo vyšetřovat pozorování učiněná vlastním personálem. A je pravděpodobné, že se prověřují dodnes.

Jen není dost důkazů

Veřejnost by ale podle historičky Dorschové měla mírnit svá očekávání ohledně obsahu nové zprávy Kongresu. Podobné zadání a výstup tu koneckonců není poprvé. Na základě předchozích zkušeností se dá očekávat, že dokument bude obsahovat počty případů pozorování v průběhu let, jejich místo, četnost výskytu a také informace o tom, kdo UFO zahlédl a jaké důkazy přitom pořídil. 

Čtěte také

V případech, kdy se pozorování dá vysvětlit, bude patrně následovat právě detailní vysvětlení daného jevu. A v případech, kdy k objasnění není dostatek dat, se o fenoménu bude dál psát a mluvit jako „neznámém“ nebo „neidentifikovaném“. To ale neznamená, že se vyšetřovatelé přiklánějí k teorii o mimozemském původu. Jen uznávají, že pro jakoukoliv hypotézu zkrátka nemají dost důkazů.

Nedá se taky očekávat, že se na veřejnost dostane kompletní verze zprávy, protože vojenská vyšetřování se vždy dotýkají národní bezpečnosti. Pokud se podařilo zjistit, že některé pozorované předměty nebo fenomény má na svědomí jiný stát či protivník, veřejnost se to pravděpodobně nedozví.

Takže ačkoliv všichni netrpělivě čekají, co si Kongres v nové zprávě o UFO přečte, žádná velká odhalení pravděpodobně nepřijdou, uzavírá v magazínu Foreign Policy historička vědy Kate Dorschová.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, který připravila Tea Veseláková. 

Uslyšíte o politických změnách v Izraeli, izolaci Severní Koreje, postoji Srbska k unijním sankcím proti Izraeli a o tom, že Evropská kosmická agentura se snaží kromě žen otevřít dveře do vesmíru i zájemcům s handicapem.

Spustit audio