Alena Mornštajnová: Tiché roky

Věci, o kterých se nemluví, rodinná tajemství, co zůstávají skryta, mlčení, jež ubližuje stejně jako náhodně vypuštěné slovo. Co všechno nevíme o svých nejbližších?

Eva je krásná klavíristka, Svatopluk zapálený komunista, Běla senzitivní učitelka v mateřské školce, Blanka talentovaná muzikantka a Bohdana sama neví, kdo vlastně je. Ostatně kontury jednotlivých postav jsou zpočátku u všech záměrně velmi nejasné.

Alena Mornštajnová se k postavám systematicky vrací v soustředných kruzích a pokaždé přidá do zprvu černobílého obrázku další barevný odstín. Až na posledních stranách vidíte obraz celý, až na poslední straně porozumíte.

Dramatická rodinná sága

Živočišná vypravěčka postupně odkrývá dramatickou rodinnou ságu prostřednictvím Svatopluka a jeho dcery Bohdany. Dvou lidí, kteří jsou si na hony vzdálení a jež zároveň spojuje jedno z nejsilnějších pout.

Autorka sleduje život Svatopluka na velké časové ploše, od samého narození až před brány smrti. Právě od Svatopluka vedou nitky ke všem dalším postavám, jejichž místo v rodinné sáze se zvolna vyjasňuje během emotivního vyprávění.

Několik podob mlčení

Mlčení, které je tragickým východiskem tichých let, má v knize několik podob. Svatopluk mlčí z vlastního rozhodnutí, Blanka mlčí, protože přišla o kontakt s rodinou, Běla mlčí, aby chránila nejslabšího, Bohdana mlčí, protože ztratila schopnost mluvit.

Zdá se vám tato rodina zvláštní? Není o nic divnější než jakákoli jiná. Věci, o kterých se nemluví, jsou zcela jistě i na dosah vaší ruky. Je správné po nich pátrat? Je dobré otevírat zamčené dveře třinácté komnaty? To nikdo neví, dokud nesáhne na kliku, a nevstoupí.

Čte: Magdalena Tkačíková, František Strnad a Alena Sasínová-Polarczyk
Pro rozhlas připravila: Eva Lenartová
Hudební spolupráce: Antonín Schindler
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 26. 9. 2019

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio