Adam Gebrian: Stát by měl při prodeji památek dávat přednost veřejnému zájmu před nejvyšší cenou

22. červen 2016

Stát prodává barokní budovu pražské Invalidovny. Znalci odhadují cenu historického skvostu na skoro 640 milionů korun. Měl by se stát zbavovat takto významných kulturních památek? A jaké je nebezpečí, že významná stavba v péči developera nenávratně utrpí?

Je řešení prodat Invalidovnu?

„Je to řešení, které odpovídá současné platné právní úpravě o nakládání a hospodaření s majetkem státu. Budova je v současné době pro stát nepotřebná, jak úřad zjistil v rámci své činnosti. Žádná státní instituce neprojevila zájem – tudíž je tu předpoklad pro její zcizení třetí osobě,“ odpovídá Vladimír Kremlík, náměstek Úřadu státu pro správu věcí majetkových.

„Zajímalo by mě, jestli se to týká i měst a univerzit, když mluvíte státních institucích?“ ptá se architekt Adam Gebrian v úvodu pořadu Pro a proti.


Očekával bych, že v případě Invalidovny zní podmínky prodeje – my to prodáme v podstatě za korunu, pokud se ukáže, že obsah, který nabízíte, je pro Prahu důležitý. A ne: prodáme to za dvě miliardy, i když někdo řekne, že tam bude kasíno, ale bude to stále v památkově chráněné budově. Záměrně to vyhrocuji, ať je jasné, o čem se bavíme. Adam Gebrian

Kremlík v odpovědi na tuto otázku uvádí, že provedli tzv. širší nabídku státním institucím, které jsou v režimu zákona o majetku České republiky. Jak dále vysvětluje, nejsou v tomto režimu obce, fyzické a právnické osoby.

„Hledáme teď nového kupce – ať fyzickou nebo právnickou osobu,“ říká Kremlík a vysvětluje v pořadu i další způsoby prodeje: „Mezi tyto zvláštní způsoby prodeje by mohl patřit prodej, úplatný převod přímo vybranému subjektu nebo například bezúplatný převod, kdy musí být brán v potaz případný veřejný zájem.“

Má cena ustupovat veřejnému zájmu? Měl by se tedy měnit zákon?

„Bavíme se o barokní stavbě od Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Zdá se, že jsou tu nějaké dvě linie, které běží trochu separátně, kde jedna řeší nějaké problémy organizací tím, že vybudovává nové a nové věci a druhá je, že stát disponuje nějakým majetkem a má nějaké objemy uvnitř budov, které jsou k dispozici. A hledá se způsob, jak tyto dvě věci protnout,“ uvádí Gebrian svůj názor, že by se měly častěji místo nové výstavby využívat možnosti rekonstrukcí stávajících objektů.

Oba hosté se shodují, že i v případě prodeje Invalidovny by objekt nepřišel o status kulturní památky. Gebrian vidí ovšem problém ve způsobu prodeje památky, kdy by podle něj mělo být zásadní, jaké využití nabídne budoucí majitel nemovitosti. Gebrian v takovém případě navrhuje, aby účelu využití pro veřejnost byla dána přednost před cenovou nabídkou, kvůli které by byla Invalidovna využita pro jiný než veřejný účel.

„Hodnotícím kritériem je výše nabídkové ceny. Ta vychází ze znaleckého posudku. Zákon je nastaven tak, že musíme vycházet z ceny obvyklé v místě a čase,“ uvádí Kremlík.

Jak zajistit, aby se z Invalidovny nestalo v případě nejvyšší cenové nabídky například kasino? Poslechněte ci celý pořad Pro a proti s oběma hosty.

autor: ves
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.