V Jablonci nad Nisou je letos víc sdílených kol, lidé je budou moct využívat i příští rok

9. květen 2024 16:11

Do práce, do školy, nebo jenom tak na vyjížďku. Lidé v Jablonci nad Nisou můžou i v roce 2024 využívat sdílená kola. Magistrát podepsal s firmou Next bike smlouvu na dva roky. Jak půjčování kol funguje, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Sdílená kola jsou letos v Jablonci nad Nisou na 39 stanovištích. Oproti loňsku jich je o 9 víc. Kola si můžou lidé půjčit například u všech vlakových nádraží, u městské haly, v ulici Mládí ve Mšeně, v ulicích Jeronýmova na Šumavě, Vlaštovčí na Dolině nebo v Petřínské ulici ve Vrkoslavicích. Celkem je ve městě k dispozici 130 kol, oproti loňsku jich tak přibylo dalších 30.

Z přidaných 9 stanovišť je část na základě doporučení od lidí. Největší zájem byl o zřízení dvou míst, a to na sídlišti Šumava poblíž areálu firmy ABB v Chelčického ulici, a také ve Vrkoslavicích u Dělnického domu. Dopravní inspektorát ale tato místa nepovolil, obě jsou v blízkosti křižovatek a nejsou tam vhodné podmínky pro stanoviště sdílených kol.

Podle mluvčí města Jany Fričové odhaduje magistrát celkové náklady na službu na zhruba milion 750 tisíc korun. Rozdělí se do dvou částí, město s firmou Next bike uzavřelo smlouvu na dva roky.

Část nákladů by taky měla pokrýt dotace od Libereckého kraje. Maximálně může město požádat o jeden milion korun, dotace ale nesmí překročit 70 procent výdajů. Jablonec o ni plánuje žádat i v příštím roce.

Součástí nákladů je i platba za prvních 15 minut jízdy, které mají lidé zdarma. Za dalších třicet minut jízdy platí 25 korun.

Spustit audio

Související