Úsměvy z archivu jako přání Ivanu Vyskočilovi k narozeninám

11. duben 2021

K narozeninám, které nejsou kulaté, zato označené úctyhodným počtem let, chce rozhlasová Dvojka premiérovým vydáním pořadu Úsměvy z archivu v neděli 25. dubna popřát českému dramatikovi, herci, pedagogovi, prozaikovi, osobnosti působící v několika uměleckých oblastech. Ivan Vyskočil se 27. dubna dožívá 92 let.

Ivana Vyskočila si připomeneme v několika podobách – jednak jako vypravěče, který se svým osobitým humorem zavzpomíná na doby mládí a na to, čím si přál být, když byl malý, dále na svá studia a okolnosti, které ho přivedly k divadlu. Vyskočilovo vyprávění bylo natočeno v rámci Večera pod lampou uskutečněného ve Studiu Ypsilon v lednu 2001. Poslechneme si krátké úryvky z autorových rozhlasových her Cesta do Úbic (natočena v roce 1967 v dramaturgii Jiřího Ptáčka a v režii Jiřího Horčičky) a Blbá hra aneb Křtiny v Hbřbvích (1991, režie Pavel Michal), dále zazní několik ukázek z jeho rané tvorby.

Ivan Vyskočil, Malý Alenáš 1980–1982

V roce 1957 začal Ivan Vyskočil vystupovat v pražské Redutě spolu s Jiřím Suchým v představeních, která sám nazval text-appealy. Dadaistické a trochu nonsensové texty zde jejich autoři uváděli v rubrice s názvem Česká vechtrovna. „Na Redutě mě zajímal blízký vztah s diváky, kteří ještě při produkci jedí. Kteří tam nejdou pouze za kulturou, ale za různými požitky. Chtěl jsem vytvořit hru jako improvizaci, volnou koncepci, ale to v té době nebylo možné. Nebylo totiž možné to podchytit, cenzurně schválit,“ řekl Ivan Vyskočil před čtyřmi lety v rozhovoru pro Týdeník Rozhlas.

Dramatik a herec Ivan Vyskočil

V roce 1958 založil Ivan Vyskočil – spolu s rozhlasovou režisérkou Helenou Philippovou a pozdějším divadelním ředitelem Vladimírem Vodičkou – Divadlo Na zábradlí, kde působil jako režisér, dramatik a herec. V Úsměvech z archivu tak nemůže chybět ukázka z divadelní verze leporela Kdyby tisíc klarinetů, kterou Divadlo Na zábradlí uvádělo od prosince 1958.

Od počátku šedesátých let minulého století vystupoval Ivan Vyskočil v rámci takzvaného Nedivadla, které založil a které provozoval až do roku 1990. Uvedl v něm celou řadu svých netradičních her založených především na improvizaci, mnohdy nahodilém řetězení souvislostí, asociací. Ukázky, které v Úsměvech z archivu zazní, zahrnou i jednu netypickou sféru tvorby Ivana Vyskočila – uslyšíme ho totiž také zpívat.

Spustit audio

Související